Hyväksikäyttävän suhteen kaari

Pitkäkin tovi on vierähtänyt viime kirjoituksesta. Motivoiduin kuitenkin kirjoittamaan tästä aiheesta, sillä näin parin kolmen vuoden intensiivisen aiheeseen tutustumisen jälkeen yllätyn yhä uudelleen ja uudelleen siitä, miten usein ihmisiä neuvotaan heittäytymään kaikenlaisiin epäilyttävältäkin vaikuttaviin suhteisiin. Ihmisille alkaa ehkä olla selvää se, milloin suhde kuulostaa manipuloivalta, alistavalta tai muutoin vahingolliselta, mutta tässä vaiheessa suhteesta ei välttämättä niin helposti pystytä enää lähtemään pois (saati että suhteessa olija vahvan sidoksensa vuoksi edes pystyisi tunnistamaan vahingollisuutta, ja pikemminkin eristäytyy epäilevistä ystävistä puolustaen kumppaniaan). Sen sijaan olisi olennaisen tärkeää, ettei alkuvaiheessa, kaikkein tärkeimmän merkin (nimittäin hyvin korkean intensiteetin) ilmetessä kannustettaisi sokeana heittäytymään "ihanaan satumaiseen suhteeseen". "Älä pilaa onneasi epävarmuudellasi" tai "nauti, kun kerrankin koet tällaista". Sitten samat näitä neuvoja antaneet ihmiset myöhemmin miettivät, miten tämä "ihana suhde" yhtäkkiä muuttuikin kamalaksi, ei kukaan olisi uskonut. Tämän vuoksi haluankin kuvata tässä postauksessa hyväksikäyttävän suhteen peruskiertoa tai -kaavaa.


1. Korkea intensiteetti, sielunkumppanuus, kiirehtiminen

Tyypillisin alku hyväksikäyttävälle suhteelle on, että se tuntuu juuri sellaiselta, mitä olet aina halunnutkin, toinen osapuoli on kuin sielunkumppani. Mistä tämä sitten johtuu? Manipuloiva ihminen peilaa sinun toiveitasi sinulle takaisin, jolloin hän vaikuttaa olevan juuri sitä mitä olet aina halunnut. Peilaamisen voimakkuus riippuu manipuloivasta ihmisestä (ja omasta kyvystäsi tunnistaa peilaaminen), toiset ovat taitavampia, ja toiset vähemmän taitavia. Toisilta peilaamisen takaa tihkuu tietoa hänen epäluotettavuudestaan, toisilta taas ei edes välttämättä vuodenkaan tuntemisen jälkeen. Kaikkein räikeimmät narsistit voivat ajatella olevansa niin Jumalan lahoja maailmalle ja sinulle, että he eivät peittelekään röyhkeyttään. Tällainen tapaus sinun on kuitenkin varsin helppo huomata, siksi se ei olekaan niin hämmentävä kuin taitavasti peilaava manipuloija. Toisaalta osa narsisteista ei välttämättä tietoisesti manipuloi, mutta he elävät niin tiiviisti idealisoiduissa unelmissaan, että sinä olet heille hetken "itse täydellisyys". Tältä jalustalta tulet kuitenkin tipahtamaan alas, sillä kukaan ei pysty täydellisesti mukautumaan toisen ihmisen "kaksoskappaleeksi". Tällainen narsisti ei idealisoidessaan näe sinua, vaan kuvittelee sinun edustavan sitä täydellisyyttä, jonka haluaa itsensä jatkeeksi.

Sielunkumppanuuden ja korkean intensiteetin vaiheessa kannattaa varoa myös säälin ja myötätunnon herättäjiä. Ei ole ollenkaan tavatonta, että he jo hyvin alkuvaiheessa kertovat hyvin syvällisiä ja myötätuntoa herättäviä tarinoita elämästään. Nämä tarinat voivat olla osittain totta tai kokonaan valetta, riippuen ihmisestä. Tästä seuraa helposti, että lasket suojakuoresi hänen kanssaan. Sääliä tai myötätuntoa herättävä kertomus saa sinussa automaattisesti aikaan reaktion, että hän on aito ja huolenpitoa tarvitseva. Voit kokea myös tarvetta vastata hänelle samalla syvyydellä takaisin, jolloin hän saa informaatiota sinun haavoittuvuuksistasi tulevaa varten. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia tapauksia, osa manipuloivista ihmisistä ei kerro tällaisia tarinoita.

Kaikkein tärkein hyväksikäyttävän suhteen tunnusmerkki on korkea intensiteetti ja nopea eteneminen! Kaikkein tärkein tunnusmerkki tulee siis esille ennen kuin alistaminen alkaa! Tämä ei ole vesipitävä tunnusmerkki siinä mielessä, että osa hyväksikäyttäjistä voi esimerkiksi haluta pitää sinut varalla, jolloin intensiteetti voi välillä olla varsin matalakin. Klassisimmissa ja ikävimmissä tarinoissa tämä kuitenkin on tärkein tunnusmerkki, sillä se saa sinut sitoutumaan suhteeseen kuvitellen sen olevan unelmiesi täyttymys. Korkea intensiteetti tarkoittaa tiivistä yhteydenpitoa (kuinka tiivistä, se vaihtelee henkilöstä riippuen, mutta mikäli hän haluaa sinut tosissaan koukuttaa eikä vain pidä varalla, silloin hän todennäköisesti haluaa pitää itsensä sinun mielessäsi kokoajan) ja sinun unelmiasi peilaavien tulevaisuudensuunnitelmien jatkuvaa keskustelemista. Nopea eteneminen taas liittyy siihen, että hän haluaa saada sinut jollain konkreettisella tavalla kiinni/riippuvaiseksi itseensä mahdollisimman nopeasti. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi naimisiin meno, yhteen muuttaminen, lasten tekeminen, yhteinen sijoitus tms. Nämä ominaisuudet liittyvät keskeisesti idealisaatioon, mikä tarkoittaa sitä, että toinen nostaa sinut jalustalle (olet ihana, mahtava, hänen toiveidensa täyttymys) ennen kuin edes tuntee sinua. Itse todennäköisesti vastaat samalla tavalla idealisoimalla häntä, sillä onhan hän peilannut sinun toiveitasi koko ajan. Ongelmallista tässä on se, että vaikka kyseessä olisi vilpittömästi rakastunut ihminen, ei hänkään voi olla rakastunut sinuun, koska hän ei tunne sinua. Sen sijaan hän on rakastunut mielikuvaan sinusta, ja silloin joudut joko olemaan hänelle jotain muuta kuin oma itsesi tai tulet jossain vaiheessa alas sieltä jalustalta.

Miten tämä kaikki eroaa sitten normaalisti ihastuessa saaduista vaaleanpunaisista laseista? Keskeistä on spontaanius ja aitous. Kukaan ihminen ei voi olla täysin samanlainen ja haluta täysin samoja asioita kuin sinä. Se on mahdotonta. Jossain kohdissa tulee esille myös eroavaisuuksia, mutta ihastumisvaiheessa nämä eroavaisuudet kuitataan vain "söpöinä" ja hauskoina juttuina. Idealisaatiosuhteessa ei kuitenkaan ole eroavaisuuksia tärkeissä asioissa (pienemmillä jutuilla ei ole niin merkitystä, mutta sinun tärkeimpiä toiveitasi hän pyrkii peilaamaan mahdollisimman hyvin). Muistan miten ihastunut olin kerran erääseen taitavasti tulevaisuutta tarinoivaan mieheen. Hän oli aivan ensimmäisissä keskusteluissamme hienovaraisesti kartoittanut toiveeni ja ajatukseni, mutta en tätä tajunnut. Sen jälkeen hän oli alkanut tuomaan esille omasta aloitteestaan ihan kuin omina toiveinaan ajatuksia perheen perustamisesta ja muista omiin toiveisiini liittyvistä asioita. En osannut tajuta, että hän oli poiminut nämä asiat ensimmäisistä keskusteluistamme, ja ne tuntuivat hänen aidoilta toiveiltaan. Minulle neuvottiin, että sellainen, joka "tuntuu liian hyvältä ollakseen totta", ei ole totta, mutta en kuunnellut. Olin jo päättänyt, että katson tämän loppuun asti. Onneksi kyseinen suhde ei johtanut kuin sydänsuruihin, mutta vaarallisempikin kohtalo olisi voinut olla mahdollinen. Vasta kun tapasin miehen, joka oli sekä aito että hyvin paljon ihastunut minuun, tajusin että vilpitön ihastuminen ilmenee ihan eri tavalla. Kysyin esimerkiksi puolen vuoden seurustelun jälkeen hänen ajatuksiaan lapsien teosta, johon hän vastasi ensin spontaanisti "ei kai sentään nyt?" ja sen jälkeen kertoi muuten ajatuksistaan aiheesta. Jokaisen ihmisen toiveet ja ajatukset ovat erilaisia, joten en tarkoita että tuohon kysymykseen pitäisi vastata juuri noin. Tarkoitan sitä, että vastaus oli spontaani ja kuvasi vilpittömästi hänen ajatuksiaan. Hän ei pysähtynyt miettimään mitä minä olen joskus kertonut hänelle omista toiveistani ja muotoilemaan vastaustaan parhaiten niihin sopiviksi. Hän myös reagoi tunteillaan siihen, jos käyttäytymiseni joskus vaikutti hänen suhdetoiveidensa vastaiselta ja punnitsi mielessään (samoin kuin minäkin), onko suhteesta alkuihastuksen lisäksi tulossa jotain muuta vai ei. Totta kai olimme samalla ihastuneita ja viestittelimme ja vietimme aikaa yhdessä kohtalaisen paljon, mutta olimme kuitenkin vasta tutustumassa toisiimme, emme menossa naimisiin.

Vasta siinä vaiheessa, kun alat uudelleenjärjestelemään omia käsityksiäsi "ihanista ihmissuhteista" ja ymmärrät, että idealisaatioon perustuva suhde ei koskaan ole terveellä pohjalla (vaikka toinen osapuoli ei olisikaan narsisti), vasta silloin lakkaat keräämästä ympärillesi narsistisia ihmisiä. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti sen kautta, että et ole enää kiinnostunut heidän tarjoamastaan idealisaatiosta, vaan kaipaat aitoutta. Narsistien maailma on siinä mielessä yksinkertainen, että he tarjoavat koukkuna yleensä ainoastaan idealisaatiota, vaikka se toimiva keino yleensä onkin. Mikseipä poikkeuksiakin voisi olla, mutta idealisaatio liittyy niin keskeisesti narsistisen ihmisen oman minäkuvan kahtiajakoisuuteen, että sitä todennäköisesti hän sinullekin tarjoaa.


2. Hienovaraiset vihjailut

Hienovaraiset vihjailut voivat alkaa jo päällekkäin ensimmäisen vaiheen kanssa, mutta koska olet niin ihastunut ja vihjailut ovat hyvin hienovaraisia, jätät ne todennäköisesti kokonaan huomioimatta. Vihjailut voivat olla hienovaraista painostamista sitoutumiseen, joka palvelee ensimmäisen vaiheen tarkoitusperiä. Hän voi esimerkiksi vihjailla iästäsi (ei ole enää kauaa aikaa jäljellä), edellisistä haavoistasi (älä pilaa tätä menneisyytesi takia), ystäviesi motiiveista (he ovat vähän liian kontrolloivia suhteesi/ he ovat vain kateellisia) tai asettaa hienovaraisen uhkavaatimuksen (ikään kuin hän olisi ainut joka voi täyttää nämä toiveesi, ilman häntä jäät tyhjän päälle).

Vihjailut voivat myös olla jo hienovaraisia itsetuntosi pudottajia. Hän voi kommentoida puoliksi ystävällisesti, mutta kuitenkin ikävästi, esimerkiksi ulkonäköäsi (minusta sinun ei kannattaisi laittaa tuota päälle, se korostaa lihavuuttasi/ tämä mekko näyttää hyvältä, se saa sinut näyttämään laihalta), taitojasi (on kiva kun puuhastelet tällaisia - sanottu jostakin sinulle tärkeästä projektista/ todella hienosti osattu - sanottuna kuin lapselle), itsenäisyyttäsi (ei sinun tarvitse tehdä sitä, minä kyllä huolehdin sinusta/ ei sinun kannata mennä sinne, ei siitä ole hyötyä) tai hän voi alkaa pikku hiljaa tuoda toistuvasti esille jotakin henkilökohtaista haavaasi (tiesitkö, että X:llä ja Y:llä on ollut vaikeuksia saada lasta?/ näin tänään lehdessä jutun lapsettomuudesta, ajattelin sinua kiinnostavan/ X ja Y eivät varmaankaan yrittäneet tarpeeksi, kuulin eilen tällaisesta uudesta apukeinosta jne.). Vaikka huomaisitkin tuntevasi olosi epämukavaksi näistä vihjailuista, et kuitenkaan osaa osoittaa mihinkään kohtaan niissä mikä olisi "tarkoitettu loukkaavaksi". Päädyt todennäköisesti miettimään, että kuvittelet kaiken.

Samalla kuitenkin olotilasi muuttuu jännittyneemmäksi ja ahdistuneemmaksi. Et välttämättä tiedä mistä tämä johtuu, ja voit kokea tarvetta jotenkin ratkaista asiaa. Tästä voi seurata irrationaalista käyttäytymistä, jonka syytä et ymmärrä. Yksi tyypillinen tapa ratkaista tilanne on pyrkiä olemaan mahdollisimman täydellinen hänelle (jatkamaan idealisaatiota, joka on väistämättä pikku hiljaa murtumassa), ja elämäsi alkaa rajoittumaan jatkuvaksi tuntosarvien käytöksi. Myöhemmin kun kierros on mennyt jo useamman kerran ympäri, voit alkaa jo selkeämmin ymmärtää, mistä tässä vaiheessa on kyse. Tällöin voit ehkä jo huomatakin odottavasi, milloin se "iso pommi" putoaa. Pommin putoamisen odottaminen pitää sinut jatkuvassa stressitilassa, ja ehkä joskus haluat tahallasi vittuilla ja ärsyttää häntä, jotta saisit tämän pommin jo pois sieltä odottamasta. Tämänkaltaisella toiminnalla voit hetkellisesti kokea hallitsevasi tilannetta, mutta käytännössä kaari pyörii samaa ympyrää uudestaan ja uudestaan.


3. Alistaminen ja kognitiivinen dissonanssi

Siinä vaiheessa, kun olet korkeilla panoksilla kiinni suhteessa, alkavat voimakkaammat itsetunnon polkemiset ja alistamiset. Korkeilla panoksilla sitoutuminen voi tarkoittaa esimerkiksi yhdessä asumista, naimisissa oloa, lapsen syntymistä, yhteistä sijoitusta tai vain pitkään yhdessä vietettyä aikaa, jonka perusteella et ole valmis enää yhtäkkiä lopettamaan suhdetta. Tässä vaiheessa hyväksikäyttävä ihminen pääsee vapaasti tekemään kaikki ne asiat, mitä hän on halunnut tehdä. Mitä hän sitten tekee, riippuu kunkin ihmisen yksilöllisistä tarpeista. Toiset haluavat sinut omaisuudekseen, jonka pitää totella ja olla juuri halutunlainen. Toiset haluavat haukkua ja murskata sinut, jotta saisivat itse loistaa. Toiset haluavat kiusata ja loukata sinua, koska nauttivat nähdä sinun kärsivän. Toiset etääntyvät täysin ja alkavat elää sivuelämää muualla, koska saivat sinut nyt kulissipuolisoksi paikalleen. Toiset alkavat manipuloida sinua käyttääkseen sinua pelinappulana esimerkiksi taloudellisissa tai sosiaalisissa siirroissa. Toiset taas voivat esittää hyvinkin pitkään täydellistä puolisoa, kunnes saavat sinulta haluamansa, esimerkiksi suuren määrän rahaa.

Tätä lukiessasi voit kuvitella, että viimeistään tässä vaiheessa pyrkisit lähtemään pois suhteesta. Korkea sitoutuminen ja kaikki se mitä olet suhdetta varten tehnyt (esimerkiksi sitoutunut täysillä tunteillasi, luopunut jostain tärkeästä, muuttanut elämäsi suunnan, mitä vain) aiheuttaa kuitenkin kognitiivista dissonanssia. Kognitiivisella dissonanssilla tarkoitetaan tilannetta, jossa eri havainnot ja uskomukset ovat ristiriidassa keskenään, jolloin ihmisen täytyy muuttaa käsityksensä jostakin asiasta saadakseen ne takaisin tasapainoon. Olet tässä vaiheessa todennäköisesti käsityksessä, että a)"puolisoni on ihana ihminen ja hän rakastaa minua". Sisimmässäsi on ehkä käsitys, että b)"rakastava ihminen kohtelee rakkautensa kohdetta kunnioittavasti". Käsitys voi tietysti olla erilainen, mikäli sinulla on aiempia hyväksikäyttökokemuksia, mutta todennäköisesti haluaisit ajatella näin. Samalla huomaat, että c)"puolisosi haukkuu sinua". Sisimmässäsi ajattelet, että d)"toisen haukkuminen on kunnioittamattomuuden osoitus". Nyt nämä käsitykset ja havainnot a-d ovat ristiriidassa keskenään. Voit päätyä muuttamaan niistä mitä tahansa. Ehkä päädyt muuttamaan käsityksen a, ja toteat, että puolisosi ei taidakaan rakastaa sinua. Tämä tietysti olisi suotavin vaihtoehto. Voit kuitenkin päätyä muuttamaan esimerkiksi käsityksen b. Voit selitellä itsellesi, että rakastava ihminen osaa "sanoa suoraan", jos sinussa on jotain vialla. Voit päätyä muuttamaan myös havainnon c. Voit unohtaa ja kieltää haukkumistapahtumat mielestäsi kokonaan. Ei hän sinua oikeasti haukkunut, se oli jotain muuta. Voit muuttaa myös käsityksen d. Ei toisen haukkuminen ole aina kunnioittamattomuutta, ehkä hänellä oli vain huono päivä ja paljon stressiä. Tämän kaltainen käsitysten muuttaminen on hyvin yleistä, ja ainut tapa selviytyä pysyen yhä hyväksikäyttävässä suhteessa. Monesti tämä manipuloiva ihminen vielä suoraan antaa ymmärtää, että sinussa on tässä nyt se vika ja että sinä olet liian herkkä/ylireagoiva/epäluuloinen/hullu/ei hän tehnyt sitä, jolloin sinun on helppo epäillä omien uskomustesi todenperäisyyttä.


4. Romahdus tai hylkääminen

Osa hyväksikäyttävistä ihmisistä hylkää sinut sen jälkeen, kun on saanut sinusta haluamansa. Osa haluaa vielä nauttia siitä tuskasta, mitä hylkääminen sinussa saa aikaan, sillä se saa hänet kokemaan itsensä merkittäväksi. Osa hyväksikäyttäjistä taas haluaa pitää sinut suhteessa pitkään, tällöin he eivät hylkää, mutta suhteen kaari ajautuu seuraavassa vaiheessa sinun romahdukseesi. Ehkä jollain tapaa suutut ja huudat hänelle, ehkä tunnet että menetät järkesi, ehkä alat pelätä kaikkea, mutta jonkinlainen jatkuvasta omien tunteiden tukahduttamisesta seuraava romahdus tapahtuu. Tämä sinun romahduksesi saa hänelle hyvän syyn joko todistaa, miten hullu/kamala oikeasti oletkaan, tai lähteä "parantamaan" sinua tästä hulluudesta ehjäksi. Koet ehkä syyllisyyttä romahduksestasi ja haluat korvata sen, lepytellä häntä, tehdä mitä tahansa hänen puolestaan. Kun hän alkaa "hoitamaan" sinua, alat kokea jälleen, että hänhän välittää sinusta ja haluaa panostaa sinuun, vaikka käyttäydyit kuin hullu, onpa hän ihana ja kiinnipitämisen arvoinen. Tämä hoivaaminen saa sinut kiinni traumasidokseen, jota olen käsitellyt jo aiemmin. Vaikein traumasidokseen liittyvä tekijä on tukholmasyndrooma, eli se, että alat kokea tämän hyväksikäyttävän ihmisen turvan lähteeksesi. Tämä saa sinut keksimään vaikka mitä utopistisimpia selityksiä hänen käyttäytymiselleen ja puolustamaan häntä kaikkia ulkopuolisia epäilijöitä vastaan.

Joskus taas hän voi tehdä jotakin niin radikaalia, että järkytyt siitä. Tällöin hän huomaa, että alat etääntyä ja kyseenalaistaa suhdettanne. Hän tajuaa menneensä liian pitkälle ja reagoi aloittamalla hyvittelyn. Hän vakuuttaa, ettei tee samaa enää uudelleen, ja että hän lupaa aloittaa sen ja tämän terapian tai vieroituksen. Hän siis aloittaa uudestaan ensimmäisen vaiheen, ja samalla intensiteetin tasolla lupaa muutosta ja täydellistä rakkautta, jonka voitte vielä saavuttaa, kunhan vain olet nyt hänen tukenaan etkä hylkää häntä. Samat kuviot kuten idealisaatio ja sääli/myötätunto nostavat jälleen päänsä.

Idealisaatiovaihe kestää taas jonkin aikaa, jotta romahdusta voidaan paikkailla. Hän alkaa hetken aikaa käyttäytyä ihanasti ja huomioon ottavaisesti, tai vain sen verran normaalisti, että mahdollisilla epäilyksilläsi ei ole enää todisteita. Kun jälleen kerran uskot hänen lupauksensa, kaari lähtee eteenpäin seuraavaan vaiheeseen ja samat asiat toistuvat. Myös hylkäämisen jälkeen osa hyväksikäyttävistä ihmisistä voi pyrkiä palaamaan takaisin. He voivat pyydellä anteeksi, tai he voivat keksiä erilaisia selityksiä, tai he voivat kokonaan käyttäytyä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Idealisaatiovaihde isketään jälleen päälle ja asiat menevät kovaa, kaikki tuntuu ihanalta, ehkä hän on tainnut muuttua tässä välissä. Todellisuudessa sama kaari alkaa vain pyöriä jälleen uudestaan.




Nämä samat vaiheet pätevät myös muunlaisiin ihmissuhteisiin kuin parisuhteisiin. Myös ystävyys- ja ammatilliset hyväksikäyttösuhteet sisältävät samankaltaisen rakenteen, mutta hieman eri vivahteilla.



Neiti Kettu

Kommentit

  1. Ei hyvänen aika...Tämä on kuin seuraisin suoraan oman suhteeni kaarta, joka kesti vajaan vuoden. Ainoastaan hienovaraiset vihjailut eivät ole niin selviä, kun kyseessä oli ystävyyssuhde. Silmät avautuivat. Kiitos selkeästä kuvauksesta.

    Perustuuko kuvaamasi "kaari" johonkin kirjalliseen lähteeseen vai omiin havaintoihisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tästä kaaresta on olemassa paljon kirjallista ja tutkittuakin lähdettä. Tämänkaltaiset suhteet tuntuvat noudattavan varsin samankaltaista kaavaa, ja tämä teoreettinen malli on muodostettu kuvaamaan sitä. Eri lähteet voivat lisätä joukkoon erilaisia mausteita, mutta pääpiirteissään se koostuu kolmesta (tai neljästä) osasta: kuherruskuukausivaihe - jännitteen kasautumisen vaihe - väkivallan purkautuminen - hyvittely (eli käytännössä kuherruskuukausivaiheen toistuminen). Voit etsiä aiheesta lisää tietoa hakusanoilla: "cycle of violence" tai "cycle of abuse".

      Tämän kirjoituksen olen koonnut mukaillen sen mukaan, minkä olen kokenut omien kokemusteni ja muiden kertomien tarinoiden perusteella olennaiseksi. Halusin kuvata väkivallan henkistä puolta enemmän kuin fyysistä, jolloin kuvaus on kattavampi useampiin eri tapauksiin. Lisäksi otin tässä mallissa sen kannan, että purkautuminen tapahtuu ensisijaisesti vasta sitten, kun uhri ei enää itse mitätöi tapahtunutta väkivaltaa. Väkivaltainen henkilö reagoi aloittamalla hyvittelyvaiheen silloin, kun hän huomaa ikään kuin menneensä liian pitkälle tai kun uhri ei enää jaksa ja kestä. Tämä hetkellinen vaihe voi seurata yksittäisestä hyvin rajusta väkivallan teosta, tai se voi seurata pitkäaikaisesta kuormittumisesta väkivallan alla. Painostava väkivallan vaihe taas pystyy jatkumaan niin kauan, kun uhri mitätöi kokemaansa, eli ajattelen purkautumisen lähtevän uhrista itsestään liikkeelle. Ehkä se kaikkein perinteisin malli on tuossa jäänyt selittämättä, että tapahtuu jokin raju väkivallan teko, josta seuraa hyvittelyä kuten: "en tee sitä enää koskaan uudestaan". Voisin hieman päivitellä tuota tekstiä muutamastakin kohdasta. :)

      Poista
  2. Moikka! kiitos blogista, on tosi mielenkiintoinen ja herättänyt ajatuksia. Olen itse epäterveestä perheestä, ja oikeastaan kaikki intiimit suhteet on menny persiilleen.lähipiirissäni on tällä hetkellä ihminen, jolla omien sanojensa mukaan on diagnosoitu sosiopatia.ja enkä kyllä itsekkään ihan täysillä käy.henkisestä väkivallasta + kaiken maailman pelailusta on tosi vähän suomeksi tietoa (englanti ei ole vahvuus mulla)joten tää on mulle kyllä ihan kultakaivos.tieto ei lisää tuskaa,se helpottaa!

    VastaaPoista
  3. Hei, olen lukenut kirjoituksiasi ja saanut paljon oivalluksia niiden avulla.

    Olen irtautunut yli kymmenen vuoden liitosta lapset mukanani ja nyt lukiessani juuri tätä kirjoitusta pystyin niin hyvin näkemään suhteen vaiheet... Miten sitä kestikään niin kauan nähdä...

    On ollut todella tärkeää miten paljon puhut suurista tuhoista, jotka nimenomaan henkinen väkivalta (eri muotoineen) saa aikaan. Tietoa/vertaistarinoita löytyy enemmän fyysisen väkivallan kokeneille.
    Liian usein tuntuu siltä, että tätä toista ”menetelmää” vähätellään; ymmärrän toki, että asiaa kokemattoman on liki mahdotonta käsittää näitä asioita. Siis todella uskoa niihin tuntemuksiin. (Etenkin kun todisteiden esittäminen on osin mahdotonta.)

    Itse ajattelin useasti silmieni alkaessa aueta, että olisi lyönyt mieluummin. Olisi ollut sillä ohi vuosien kiduttamisen sijaan.

    Toisaalta koin loppuvaiheessa ilmapiirin viidakkoveitsellä leikattavan tiheäksi ja me kaikki voimme huonosti. Oli aika lopulliseen lähtöön.

    Luulisin oman henkisen valmistautumisen lähtöön alkaneen ennen kuin sitä kunnolla tiedostinkaan (tai annoin itseni tiedostaa).
    Tähän liittyen myös hänen käytöksensä alkoi osoittaa selviä merkkejä siitä, että suunta menisi enemmän fyysiselle puolelle seuraavaksi.

    Nämä ovat tärkeitä, arvokkaita kirjoituksia, kiitos niistä!
    Jatkan lukemista. Ja elämistä itseni ja lasteni arvoista elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Ja onnea teille uudelle polulle elämässä!

      Joidenkin tutkimusten mukaan väkivallan määrä ja laatu ei ajan myötä vähene vaan päinvastoin kasvaa (poislukien tilanteet, joissa väkivallan tekijä alkaa käsittelemään tekojaan ja niiden seurauksia). Varsinkin siinä vaiheessa, kun vallitseva tasapaino rikkoutuu (toinen alkaa irtautumaan suhteesta ajatuksen tasolla tai konkreettisesti), väkivallalla on taipumusta kärjistyä. Näissä tapauksissa kärjistyminen toimii shokkiherätyksenä ehkä siksi, että toinen on jo alkanut jollain tasolla irtautua. Jos tätä irtautumista ei ole vielä tapahtunut, lyöminenkään ei ehkä riitä shokkiherätykseksi, jos sen jälkeen seuraa hyvittelyvaihe ja uusi intensiivisyyden jakso. Käytännössä henkinen väkivalta on se liima, joka pitää kiinni, vaikka fyysinen väkivalta onkin näkyvämpää ja konkreettisempaa.

      Poista

Lähetä kommentti