Narsistisen suhteen jälkeen: Hyväksy se hetki, jossa olet juuri nyt

Tämä on erityisen tärkeä aihe narsistisessa suhteissa eläneille. Moni meistä on tottunut kritisoimaan itseään rankasti ja vaatimaan itseltään mahdottomia. Se on ollut ainoa mahdollinen tapa selvitä narsistisessa suhteessa, sillä narsisti odottaa täydellisyyttä, juuri sellaista kuin se hänen mielessään milläkin hetkellä on, ja heti. Vaatimus on mahdoton, mutta koska olemme yrittäneet ylläpitää suhdetta, olemme pyrkineet toteuttamaan sitä. Toinen vaihtoehto olisi ollut havaita suhde sellaisena kuin se on, mihin emme sillä hetkellä kyenneet, jolloin olemme pyrkineet hallitsemaan tilannetta rajoittamalla ja säännöstelemällä itseämme. Näin olemme voineet ylläpitää edes illuusiota siitä, että voimme vaikuttaa asioihin.

Tämä taipumus on voinut narsistisen suhteen aikana iskostua meihin niin voimakkaasti, ettemme välttämättä edes huomaa sen kaikkia ilmenemismuotoja. Kirjoitan seuraavassa kirjoituksessa vielä lisää C-PTSD:stä ja sisäisestä kriitikosta (ks. Narsistisen suhteen jälkeen: Tunnista tunnepohjaiset flashbackit ja sisäinen kriitikko , Narsistisen suhteen jälkeen: Sisäisen kriitikon hiljentäminen), joka meitä pitää kiinni tässä taipumuksessa.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä narsistisen suhteen jälkeen on kysymys siitä, olenko liian herkkä menneiden kokemusteni takia, ovatko hälytyskelloni liian herkillä, siedänkö liian vähän asioita joita normaalit ihmiset sietävät, tai pitäisikö minun jotenkin muuten pystyä johonkin, mihin en tällä hetkellä pysty. Tämä kysymys on yllä kuvatun taipumuksen ilmentymä, vaativuutta itseään kohtaan, tähtäimessä jokin ihanteellinen "normaali". Samalla voi olla pelkoa ulkopuolelle jäämisestä, siitä, että on jotenkin "outo" tai ei pysy mukana sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Jostain syystä vaadimme itseltämme, että meidän pitäisi heti pystyä kävelemään minuutti sitten murtuneella jalalla tai meissä on jotakin vikaa. Samalla vaadimme itseltämme, että meidän pitäisi pystyä tekemään ihan mitä tahansa jokin muu ihminen meidän haluaa tekevän, riippumatta siitä mitä itse koemme sopivaksi itsellemme. Ajatusratamme eivät muutu ihan hetkessä, ei riitä, että pääsemme fyysisesti pois narsistisesta suhteesta. Kierrämme yhä samoja polkuja ajatuksissamme ja vaadimme yhä itseltämme sen sijaan, että ottaisimme vihdoin tilaa tehdä asioita niin kuin hyvinvointimme edellyttää.

Tämä hetki, jossa olet juuri nyt, kertoo sen mihin sinä olet valmis, mistä sinä pidät, mitä sinä haluat ja niin edelleen. Tämä hetki tässä ja nyt riittää. Jos et tällä hetkellä ole valmis härskiin läpänheittoon, deittailun "peleihin", tekemään jotakin tiettyä asiaa, viettämään aikaa tietynoloisten ihmisten kanssa, olemaan pyyteetön korva jokaiselle ystävällesi, tai mitä tahansa, et ole siihen valmis. Siinä menevät rajasi. Jos et ole niihin koskaan valmis (kuten en itse esimerkiksi pidä ilkeäsävyisistä läpistä ollenkaan), et silloin ole. Sinun ei tarvitse olla. Toisia kunnioittavat ihmiset ymmärtävät, että jokainen on erilainen, ja kunnioittavat muiden rajoja. Ne, jotka pitävät valtapeleistä tai härskeistä läpistä, voivat tehdä sitä keskenään, mutta sinun ei tarvitse olla niissä mukana, jos et halua. Sinä saat hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet tällä hetkellä. Jos joku toinen ei hyväksy sitä, hänen kanssaan olisi mahdotonta koskaan olla tekemisissä/ihmissuhteessa. Etsi mieluummin niitä ihmisiä, joiden kanssa on hyvä olla, kuin että pyrkisit olemaan jotakin muuta, jotta saisit ylläpidettyä jotkut tietyt ihmissuhteet.

Jos olet vielä keskellä toipumisprosessiasi, voi olla, että jonkin ajan päästä olet eri tilanteessa ja pystyt/haluat erilaisia asioita. Ehkä myös ennen halusit ja pystyit erilaisiin asioihin, mutta et ole enää siinä hetkessä. Olet tässä hetkessä nyt, olet kokenut valtavia asioita, ja tarvitset toipumisaikaa. Huolehdi itsestäsi nyt niiden tarpeiden mukaan, mitä tämän hetkinen vaiheesi tarvitsee.

Koska automaattinen itsekritiikki voi olla voimakastakin, narsistisen suhteen jälkeen on usein haastavaa ylipäänsä tunnistaa tämä hetki ja omat tarpeet tässä hetkessä. Aloitin tämän juttusarjan itsensä löytämisestä (ks. Narsistisen suhteen jälkeen: Löydä yhteys omaan itseesi), ja niihin harjoituksiin on aina hyvä palata, jos oma itse tuntuu olevan hukassa. Aina kun huomaat sisäisen kriittisen äänen, joka kysyy: "olenko nyt yliherkkä/reagoinko näin vain aiempien kokemusteni takia/miksi en edelleenkään pysty", pysähdy ja käännä ääni lempeämpään suuntaan: "tämä ei ole minulle nyt tällä hetkellä sopiva vaihtoehto, tarvitsen lisää aikaa tai ehkä en edes halua tätä/minun tarvitsee tarkkailla hetki tätä tilannetta, jotta tiedän mistä tunteeni kumpuaa/toipumiseni kestää kauan, koska kokemani asia oli valtava". Muista olla lempeä itseäsi kohtaan ja ymmärtää, että kokemustesi jälkeen on täysin ok ja normaalia olla siinä hetkessä, missä nyt olet! Voit itse olla se lempeä vanhemman ääni sisäiselle lapsellesi, joka ehkä lapsuudessasi jäi puuttumaan, tai se lempeä läheisen ääni, jota et edellisessä ihmissuhteessasi saanut kokea. Lempeys itseään kohtaan on äärimmäisen tärkeää!



Neiti Kettu

Kommentit