Narsistisen hyväksikäytön syndrooma

Youtuben syövereistä löytyy paljon hyödyllisiä videoita narsismista. Suosittelen erityisesti Narcissist Support -kanavaa, josta löytyy esimerkiksi "red flags of a narcissist" -videosarja, jossa kuvataan eritellen miten narsistinen ihminen käyttäytyy ja miten narsistin voi tunnistaa. Alla linkkaamallani videolla puhuva Ross Rosenberg taas puhuu paljon läheisriippuvuudesta ja siitä, miten lakata täyttämästä elämäänsä narsistisilla ihmisillä. Toinen videon puhujista, SPARTANLIFECOACH -kanavan Richard Grannon taas osaa tsempata mukavasti siinä, että narsistin uhriksi joutuminen ei kerro uhrin omista vioista, vaan narsisti tekee hulluksi. Hän pohtii myös sitä, miksi Aspergerin syndroomasta kärsiviä voidaan joskus väärin perustein tulkita narsisteiksi.

Nostan tänään esille videon, jossa puhutaan narsistisen hyväksikäytön syndroomasta (narcissist abuse syndrom).   linkki videoon



Tämä video on mielestäni erityisen hyvä siksi, että narsistin uhrina oleminen on lähes aina todellisuudentajua hämärtävää. Jos suhde on läheinen ja siinä on mukana aidosti, uhri on elänyt mukana narsistisessa fantasiamaailmassa. Koska normaali ihminen on valmis mukautumaan ja ottamaan asioita vastaan, hän mukautuu myös narsistin manipuloimalla rakentamaan todellisuuteen. Richard Grannon sanoo videolla loistavasti: "narsistinen hyväksikäyttö ujuttaa viruksen uhrinsa psyykkiseen ohjelmistoon ja vahingoittaa sitä ohjelmistoa, joka auttaa ihmisiä tietämään mikä on totta ja mikä ei".

Tästä seuraa, että narsistisen hyväksikäytön uhri muuttuu ylireagoivaksi, defensiiviseksi, vainoharhaiseksi ja muiden silmissä hullusti käyttäytyväksi. Se on itse asiassa se uhri, joka enemmän näyttää sairaalta, kuin tyyni ja rauhallisesti ulospäin käyttäytyvä narsisti. Monet auttajat, neuvojat ja terapeutit yrittävät hyvää hyvyttään auttaa ja keskittyä siihen, mikä uhrissa on vialla. Tämä on tavallaan totta, koska narsistisen hyväksikäytön uhrina muuttuu vainoharhaiseksi, mutta tämän vainoharhaisuuden synnyn alkuperä on siinä, että uhri kokee olevansa itse viallinen ja syypää kaikkeen. Tällöin uhrin vikoihin keskittyminen vie helposti ojasta allikkoon. Uhrin pitää osata ensin ymmärtää, että hän onkin uhri, ja vasta sitten voi lähteä käsittelemään tämän hetkistä tilannetta. Grannon sanoo videolla, että narsistisen hyväksikäytön uhreille ei kannata sanoa tai vihjailla seuraavanlaisia ajatuksia: "Kaikki on sinun päässäsi.", "Kyse ei ole siitä toisesta ihmisestä, vaan kyse on sinusta.", "Ei keskitytä siihen mitä toinen teki, vaan keskitytään sinuun."



Ross Rosenberg puhuu narsismista siitä näkökulmasta, että parisuhteeseen narsistin kanssa jää yleensä läheisriippuvainen. Terve ihminen osaa lähteä ajoissa pois, häntä ei viehätä narsistinen käyttäytyminen ollenkaan. Läheisriippuvuus syntyy lapsuudessa, jolloin hänen perustarpeensa rakkaudesta, huolenpidosta ja arvostuksesta ovat täyttyneet vain, jos hän on osannut miellyttää ja palvella muita mahdollisimman hyvin. Muilla videoillaan Rosenberg harmittelee sitä, miten läheisriippuvuutta on alettu käyttämään haukkumasanana. Olen törmännyt jopa sellaiseen, että läheisriippuvaista kutsutaan pohjimmiltaan itsekkääksi, joskus jopa itsekkääksi manipuloijaksi.

Kyse on kuitenkin tarpeesta täyttää perustarpeensa, eli rakkauden ja arvostuksen tarpeet. Läheisriippuvaisella nämä tarpeet eivät ole täyttyneet lapsuudessa ja tätä puute voi muuttua hänen myöhemmässä elämässään kaiken keskipisteeksi. (Huomioon otettavaa on myös se, että samasta alkuperästä syntyy myös narsisti, mutta narsisti on omaksunut erilaiset tavat täyttymättömien tarpeidensa täyttämiseen. Narsisti ja läheisriippuvainen ovat tavallaan kuin kolikon kääntöpuolet.) On hyvin surullista, että tarvetta rakkauteen kutsutaan itsekkyydeksi. Itsekkyyden määrittelevät pikemminkin ne keinot, joilla ihminen toimii. Jokainen meistä tarvitsee rakkautta (paitsi narsisti, joka ainakin uskottelee itselleen niin), olematta sen kummemmin itsekäs.

Rosenbergin mukaan on kahdenlaisia läheisriippuvaisia, passiivisia ja aktiivisia. Passiivinen läheisriippuvainen alistuu, palvelee ja miellyttää sanomatta mitään vastaan. Aktiivinen läheisriippuvainen taas yrittää erilaisilla manipulointitekniikoilla hallita narsistiläheistään, mutta lopputulos on aina se, että läheisriippuvainen itse antaa ja antaa. Aktiivinen läheisriippuvainen voi myös olla oppinut narsistiläheiseltään manipulointitekniikoita, ja voi käyttää näitä muita ihmisiä kohtaan jakaessaan narsistiläheisensä vääristyneen linssin maailman katsomiseen. Keskeinen erottava tekijä läheisriippuvaisen ja narsistin välillä on kuitenkin se, että lopputuloksena läheisriippuvainen päätyy aina joustamaan ja antamaan, narsisti taas ottamaan ja olemaan joustamatta.

Läheisriippuvaista ihmistä ei auta, että häntä sanotaan itsekkääksi, sillä sitä hän koko ajan ajattelee olevansa. On läheisriippuvaista ajatella, että omien tarpeiden täyttäminen ja niiden täyttämisen vaatiminen olisi itsekästä. Itsekkääksi häntä myös todennäköisesti hänen narsistiläheisensä kutsuu, koska itsekkääksi syyttämällä läheisriippuvaisen saa tekemään mitä vain. Sen sijaan läheisriippuvaisen olisi merkityksellistä ymmärtää ero siinä, milloin hän oikeasti on epäitsekäs ja milloin ei sekä milloin kuuluu olla itsekäs ja milloin ei. Läheisriippuvainen hyvin todennäköisesti tosissaan uskoo olevansa itsekäs silloinkin, kun todellisuudessa hän vain antaa ja antaa. Tämän todella oudon mielenvääristymän olen kokenut myös itse, sillä hän on aina sanonut miten paljon hän on uhrautunut ja miten hän tekee meidän vuoksemme niin paljon ilman kiitosta, ja minä olen uskonut sen. Olen uskonut sen, vaikka todellisuus ja teot puhuvat ihan eri kieltä. Olen tottunut ajattelemaan, että oli miten tahansa, tein mitä tahansa, minä aina olen suhteissa se ottava osapuoli, ja se toinen antaa enemmän.



Toisaalta olen sitä mieltä, että narsistin uhrin ei tarvitse olla kuin ehkä jossain määrin kiltti ja hyväuskoinen ihminen, sillä narsisti osaa käyttää uhrinsa herkkiä kohtia hyväkseen. Hän vetoaa sellaisiin heikkouksiin ja herkkiin kohtiin, joita uhrissa todella on, jotka ovat totta, mutta vääristelee niitä epämääräisiin ulottuvuuksiin ja kietoo ne isoon valhemöykkyyn. Herkillä ollessaan kukaan ei osaa ajatella kauhean selkeästi ja rationaalisesti, vaan narsistin manipulaatiot uppoavat helposti. Tästä seuraa lumipalloefektin kautta narsistisen hyväksikäytön syndrooma, jossa Richard Grannonin mainitsema virus tekee ennen terveestä ihmisestä sairaan.


Hyväksikäyttö on aina hyväksikäyttöä. Sitä ei voi selittää mitenkään.


Neiti Kettu

Kommentit