Neljä emotionaalisen kiristyksen muotoa

Tämä on niin havainnollistava jaottelu, että halusin nostaa sen esille. Susan Forward ja Donna Frazier kirjoittavat kirjassaan Emotional Blackmail: When the people in your life use fear, obligation and guilt to manipulate you emotionaalisesta kiristyksestä. He esittelevät neljä emotionaalisen kiristäjän tyyppiä, jotka ovat: rankaisija, itsensä rankaisija, kärsijä ja härnääjä.

Rankaisija uhkailee joko suorasti tai epäsuorasti, jotta kohde tietäisi, että jotakin kamalaa tapahtuu, jos tämä ei tee niin kuin kiristäjä tahtoo. Hän voi uhata kylmällä kaudella, erolla, taloudellisella tuholla, lasten tapaamisoikeuksilla, väkivallalla tai muulla kohdetta vahingoittavalla asialla.

Itsensä rankaisija uhkaa vahingoittavansa itseään, jos kohde ei tee niin kuin hän haluaa. Hän voi uhata oman elämänsä tuhoamisella, yrittämisen lopettamisella esim. koulussa, työelämässä tai sosiaalisessa kontekstissa, itsemurhalla tai muulla kohteessa syyllisyyttä tai velvollisuutta herättävällä asialla.

Kärsijä tuo hienovaraisilla tavoilla esille, että on kohteen velvollisuus tehdä mitä kiristäjä haluaa. Hän voi huokailla kituvalla äänellä: "älä sinä minusta välitä" tai "mene sinä vain ja tee niin, kyllä minä pärjään". Kärsijä ei suoraan vaadi haluamaansa, mutta vihjailee joutuneensa kohteen käyttäytymisen takia uhriksi.

Härnääjä antaa kohteen ymmärtää, että jokin ihana ja mahtava asia on mahdollinen, jos hän vain tekee kaiken niin kuin kiristäjä haluaa. "Minä voisin tehdä niin, jos sinä vain tekisit näin, mutta ymmärrän ettei se ole sinun juttusi."

Tämä jaottelu on mielestäni hyvin havainnollistava ja laittaa miettimään myös omia reaktioitaan. Joskus hankalassa tilanteessa kokee, että tekisi mieli käyttää joitakin noista, ja tämä jaottelu tuo selkeästi esille, että se on emotionaalista kiristystä eli manipulointia. Kun pitää tämän mielessä, on helpompi hillitä itsensä ja toimia enemmän omien arvojensa mukaisesti. Pidän termistä emotionaalinen kiristys myös siksi, että se tuo esille miten vakavasta asiasta näkymättömässä väkivallassa on kyse. Se antaa todellisen painoarvon sellaisellekin toiminnalle, joka ei jätä näkyviä mustelmia, mutta jolla voi olla merkittäviä seurauksia manipuloinnin kohteen elämän kannalta.

Lopulta merkityksellisin asia tässä on se, kuinka pakkomielteisesti kiristäjä haluaa saada tahtonsa läpi ja voittaa. Usein ihmiset keskittyvät liikaa yksittäisiin ulospäin näkyviin tekoihin, vaikka merkityksellisempää on se periksiantamattomuus, joka johtaa säännölliseen ja jatkuvaan emotionaaliseen kiristykseen, ja sitä kautta vakaviin seurauksiin. Yksittäisen teon ei tällöin tarvitse edes olla niin valtava, että se ylittäisi uutiskynnyksen, kun kyse on "it's my way or the highway (and you're the bad guy)" -tyyppisestä asenteesta.



Neiti Kettu

Kommentit